Nieoficjalne forum Mszany Dolnej Strona Główna Nieoficjalne forum Mszany Dolnej
.: POWROT DO MOJEJ STRONY :.....: ZAPRASZAM DO KSIEGI GOSCI :..

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Nikon290
2009-10-27, 22:09
ale czasy!
Autor Wiadomość
gość 

Wysłany: 2009-06-29, 07:03   ale czasy!

Oh, jak te czasy się zmieniają. Za moich młodych lat (a nie było to tak dawno ;-) ) uczono nas szacunku do osób starszych nie tylko poprzez mówienie "dzień dobry",ale ustępowaniu miejsca w kościele, poczekalni czy autobusie. Potem słyszało się kawały o tym, jak to młodszy człowiek ustępując miejsca starszej osobie słyszy od niej "- siedź dziecko, na starość się dość ostoisz"
A dziś ustępowanie miejsca osobom starszym w autobusie i tramwaju jest prawie niespotykane. A co jeszcze, jak wypowiadają się osoby zajmujące się etyką, w obecnych czasach nie mamy już prawa ganić takiego młodego człowieka, który siedzi i udaje że nas nie widzi. Przecież on też zapłacił za bilet. Ale można go grzecznie poprosić o ustąpienie miejsca, a gdy to się stanie, podziękować :!:

Karolina 

Wysłany: 2009-07-02, 10:45   

a kto nas młodych tego nauczył? - babcie. Siedź wnusiu, babcia postoi. I dalej stoi.

misia 

Wysłany: 2009-07-24, 11:57   

oj przyznam Ci racje :mrgreen: Jeżdżąc w Krakowie tramwajem nawet mi się to zdarzyło. Gdy ustąpiłam miejsca babci z dzieckiem, posadziła wnusia, a sama dalej stała :mrgreen: a ja więcej miejsc wolnych nie miałam :roll:

misiek 

Wysłany: 2009-07-24, 17:15   

Sa jeszcze przypadki ze babcia podejdzie i powie nam zebysmy sie przesiedli bo ona musi tu siedziec :-D

Barbara 

Wysłany: 2009-07-28, 15:13   

W niektórych miejscowościach, zwłaszcza tam gdzie są stare kościoły do dzisiaj jest tak, że nie możesz siąść w byle jakiej ławce podczas mszy, bo ona jest od lat zasiedziana przez jakąś osobę, babcię. Zdarzyła mi się taka sytuacja. Będąc w zaawansowanej ciąży usiadłam w ławce. Już po rozpoczęciu mszy przyszła jakaś pani, stanęła koło mnie i co chwilę przyglądała mi się dziwnie. gdzie indziej było sporo wolnego miejsca. Mimo że ją wołano, nie poszła,czekała aż wyjdę i ją wpuszczę. Później dowiedziałam się że było to jej miejsce :-D

misiek 

Wysłany: 2009-07-29, 10:20   

A z tymi kartkami w kosiciele to tez sie kiedys spotkalem. Nie wiem czy to nadal funkcjonuje i przypadkiem czy za to sie nie placi?

tola 

Wysłany: 2009-08-03, 14:26   

teraz to chyba juz by coś takiego nie przeszło. płacić za ławkę :shock: Młodzi na pewno przeznaczyliby te pieniądze na cos innego :mrgreen:

misiek 

Wysłany: 2009-08-03, 16:25   

ciekawe ile kosztowalo? i czy byl miesieczny? :mrgreen:

Anna 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-08-04, 10:32   

A ja o tych kartkach słyszałam z opowiadań rodziców, jak wspominali dawne czasy. Dla mnie było to trochę śmieszne.
ale zapytałam dzisiaj jak to było naprawdę
- były tabliczki na których wypisano osoby które mogły siedzieć w tych ławkach bo zapłaciły.
Opłata była za rok, ale to było tak dawno że juz mało kto pamięta ile
Płaciło się tylko za daną mszę, na której jak chciałeś siedzieć musiałeś przyjść, o innej porze siedział już ktoś inny, bo zapłacił.
Osoba która nie zapłaciła nie miała prawa siedzieć w ławce

misiek 

Wysłany: 2009-08-04, 10:55   

Ja pamiętam te kartki :) To było gdy jeszcze chodziłem do podstawówki. O ile dobrze pamiętam to ksiądz podczas ogłoszeń jeszcze wyczytywał dla kogo zajęte jest miejsce ;-)

tola 

Wysłany: 2009-08-06, 15:30   

rany, jakby to było dzisiaj, to ja schowałabym się ze wstydu pod tą ławką. Zostać wyczytanym z ambony :oops:

misiek 

Wysłany: 2009-08-06, 16:24   

Kiedyś to był zaszczyt :-P W lekturach szkolnych czytało się, że tylko dla najznamienitszych były pierwsze ławki w kościołach ;-)

tola 

Wysłany: 2009-08-19, 07:20   

a teraz, jakby nie straszyli ze nie dopuszczą do bierzmowania i trzeba stać w kościele, to młodzi staliby za płotem :mrgreen: Zresztą tak jest. przyjdzie do "kościoła" a stoi na schodach niedaleko parkingu, albo na ulicy za siatką. Ale jak zapytasz był w kościele - jasne :!: :mrgreen:

tymek 

Wysłany: 2009-08-25, 12:36   

bo ja jak ide do kościoła to na msze. a tu sie okazuje że jest jakaś 5 czy 10 niedziela miesiąca i żeby to jakaś litania była, ale przez pół godziny trzeba klęczeć a ksiądz coś tam czyta, opowiada....
On ma dobrze bo ma klęcznik wyścielony poduchami i może się zeprzeć a my mamy klęczeć na betonie. Może za pokute ale jeśli tak to wszyscy łącznie z nim. A jak nie, to my idziemy do domu a On niech klęczy na poduchach

kamil 

Wysłany: 2009-08-27, 10:52   

trzeba nosić poduchy ze sobą do kościoła :mrgreen:
ale jest to problem nawet dla ludzi starszych którzy siedzą w ławce. Moja babcia narzeka że po takim klęczeniu boli ją kręgosłup i kolana

misiek 

Wysłany: 2009-08-27, 19:05   

Wydaje mi się, że chodzenie do kościoła w dzisiejszych czasach stało się tradycją, a nie potrzebą. Oczywiście zaznaczam od razu, że nie dla wszystkich.

Tak mi się przypomniało, że dawniej szlachcic dawał pieniądze na kształcenie księdza, co by się później za niego modlił rano, w południe i wieczór. Bo on to miał tyle spraw na głowie, że na modlitwe mu już czasu brakowało. :mrgreen:

Andrzej 

Wysłany: 2009-09-02, 09:40   

i wtedy to nie było grzechem? bo teraz w rachunku sumienia jest "czy modliłem się rano i wieczorem",ale ja a nie ktoś inny w moim imieniu :shock:

pascal 

Wysłany: 2009-09-02, 17:19   

dokładnie nie wiem jak to działa, ale moja mama opowiadała, że jak była chora i nie mogła trzymać ścisłego postu w wigilię , to ksiądz jej powiedział na spowiedzi, że jak da datek na kościół to nie będzie miała grzechu. Autentycznie tak było

misiek 

Wysłany: 2009-09-02, 17:34   

Dawno temu w jakimś serialu widziałem taką scenę, że pan młody przyszedł do księdza i prosi go aby do ślubu go dopuścił. Ksiądz się opiera i nie chce się zgodzić. Po chwili pan młody mówi wyciągając plik banknotów: - No dobra, to ile się należy by te wszystkie lata nie chodzenia poszły w niepamięć? :mrgreen:

nina 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-09-07, 18:38   

misiek napisał/a:
Wydaje mi się, że chodzenie do kościoła w dzisiejszych czasach stało się tradycją, a nie potrzebą. Oczywiście zaznaczam od razu, że nie dla wszystkich.

też uważam że tłumy po kościołach i na pielgrzymkach to jeszcze nie dowód na prawdziwą wiarę Polaków. To raczej obrzęd i charakterystyczny ryt naszej obyczajowości. Polacy chodzą do kościoła, a potem jak gdyby nigdy nic kłucą się w rodzinach, z sąsiadami, piją wódkę, zdradzają żony i mężów, bywa że maltretują najbliższych, kradną i źle życzą bliźnim. Taka to i wiara Polaków.

pascal 

Wysłany: 2009-09-09, 11:39   

Ale nam Polakom bardzo odpowiada katolicyzm
bo kochamy katolickie obrzędy i rytuały.

NorBi 

Wysłany: 2009-09-10, 14:34   

Ale to tylko u nas na południu ludzie tak ładnie chodzą do kościoła. Jeżdżę trochę po Polsce i bywam w kościołach. Na Śląsku mnie zaskoczyło, na niedzielnej mszy kilka osób. Na tace też nie daja jak tutaj, tam 50 gr. złotówka to góra. A jak byłem w Niemczech to za to że byłem na mszy to ksiądz po jej zakończeniu osobiście mi podziękował. Ale byłem wtedy w szoku.

tedd55 

Wysłany: 2009-09-10, 22:23   

:shock: Jaki Śląsk? bo i Częstochowa w nim jest! tzn. administracyjnie. Ty podróżujesz, a ja tu mieszkam!. W Rybniku i w jego dzielnicach są 24 kościoły katolickie i 7 innych wyznań. W promieniu 700 m mam dwa kościoły, a i tak dojeżdżam 7 km dalej, tylko po to, abym mógł usiąść. I to nie dlatego, że jest w nim mało wiernych, tylko jest więcej mszy. Ile dają na tacę? różnie, tak jak w Rabce, Skomielnej, Jordanowie, zdarzają się koperty. Nie tylko na zachodzie jest mniej wiernych w kościołach, ale także u nas. Coraz mniej młodzieży chodzi do kościoła. Jestem człowiekiem "starej daty", ale zauważyłem, że wiele złego robią sami księża, przedłużając nadmiernie msze dodatkowymi modlitwami np za alkoholików by przestali pić. Mnie to g. obchodzi, a co dopiero młodych, którzy nie mają nawet za co wypić. Parę dni temu był wywiad z księdzem z parafii okolic Bielska, gdzie msze trwają b. krótko, bez zbędnych listów od biskupów, KUL-u i ogłoszeń parafialnych, które mało obchodzą przyjezdnych, a zainteresowani mogą je przeczytać w gablotach. I tam kościół cieszy się ogromną frekwencją. Wierni dojeżdżają tam z z odległych miejscowości. Znany jest także z krótkich mszy kościółek św. Krzyża w Rdzawce, obok zakopianki.

tymek 

Wysłany: 2009-09-11, 05:56   

I tutaj przyklasnę Ci wszystkimi rękami. Ja chodzę do kościoła i będę chodził ale te listy, modlitwy za Bóg jeden wie co. My młodzi wcale wtedy księdza nie słuchamy, a co myślimy to nawet nie napiszę. Większość z nas po prostu wychodzi.

Anna 

Wysłany: 2009-09-11, 07:18   

tedd55 napisał/a:
Jestem człowiekiem "starej daty", ale zauważyłem, że wiele złego robią sami księża, przedłużając nadmiernie msze dodatkowymi modlitwami

Ja jestem troszkę młodszej daty ale przyznam Ci rację. Mnie też ,powiem grzecznie złoszcza te jakieś listy, modlitwy po zakończeniu mszy. Nie żebym była przeciw, ale to, czy ktoś zostanie na nich powinno być dobrowolne, a nie z przymusu. A miałam taką śmieszną dla mnie sytuację, gdzie po zakończeniu mszy chciałam pojechać do pracy a ksiądz mi się rozkroczył na środku drogi , rozłożył rece i nie puści, bo były jakieś modlitwy Dopiero moje pytanie: czy woli żebym była na samej mszy czy wcale nie przyszła do kościoła, dało mu do myślenia i ustąpił. Nie mówiąc o tym ze w tym kościele, ogłoszenia trwają często dłużej niż msza,
ale na poprawienie humoru nieraz warto posłuchać :mrgreen:

tola 

Wysłany: 2009-09-13, 21:26   

jako osobie duchownej - dziwne że nie było mu wstyd tak się zachować :shock:

Luiza 

Wysłany: 2009-09-15, 22:49   

skoro mowa o kościele to w Parafii Miłosierdzia Bożego w niedzielę, w święto Podwyższenia Krzyża na wieży nowo budowanego kościoła założono krzyż. W kopule umieszczono "Dzienniczek siostry Faustyny", akt erekcyjny, ogłoszenia parafialne, "Gościa Niedzielnego" i Dziennik Polski".

Krzyż na wieży kościoła

Kościół. Obecnie pokrywany jest miedzianą blachą

[ Komentarz dodany przez: Nikon290: 2009-09-16, 21:20 ]
Spełniłam Twoją prośbę i wstawiłam zdjęcia, ale to nie jest trudne. Jak to zrobić ,napisałam w dziale "pomoc"

Tomas 

Wysłany: 2009-09-16, 19:52   

jak wszystko pójdzie z planem to nasza świątynia zostanie poświęcona jesienią przyszłego roku. Jest tam już instalacja elektryczna. Przed zimą planują na wierzy zamontować dzwony

Lila 

Wysłany: 2009-09-19, 16:14   

Ładny będziecie mieć ten kościółek. Nie tak dawno słyszałam że go będą budować, a tu już niedługo będziecie mieć w nim Mszę. Podziwiam Was i księdza, który się nim zajmuje.

parafianka 

Wysłany: 2009-09-26, 18:22   

jutro w parafii św. Michała Archanioła będzie odpust.

parafianka 

Wysłany: 2009-09-27, 12:25   

podczas Mszy poświęcony został ołtarz główny, który był odrestaurowany. Jego renowację ufundowali Państwo Lucyna i Piotr Skalscy. Św. Michał powrócił teraz na swoje dawne miejsce czyli na szczyt ołtarza. Było też wielu księży z sąsiednich parafii.
Parafia ma swoją stronę internetową i tam na pewno znajdziecie niebawem zdjęcia z tej uroczystości. - http://www.mszana.katolicki.eu/index.php

Lila 

Wysłany: 2009-10-06, 09:55   

ja nie znalazłam tam zdjęcia ołtarza po renowacji, może ktoś wstawi je tutaj?

kalina 

Wysłany: 2009-10-07, 19:12   

Od wiosny już nic tam nie wstawiają, a było trochę uroczystości. Przecież z zakładu fotograficznego Majka robili zdjęcia. Na Odpuście też. Widziałam bo byłam

parafianka 

Wysłany: 2009-10-20, 23:04   

ja nie zrobię bo mam zepsuty aparat, może ktoś inny?

Anna 

Wysłany: 2009-10-21, 23:06   

wnętrze kościoła

chór

ołtarze boczne

ołtarz

Michał Archanioł

Lila 

Wysłany: 2009-10-27, 19:49   

bardzo dziękuję za zdjęcia. Z tego co wiem wnętrze jest odnawiane i na nowo malowane.

Komentarz dodany przez: Nikon290: 2009-10-27, 22:08
I tym postem kończymy ten temat

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi